Weetjes
Gielke
Gielke is een prachtige duivin die we geschonken hebben gekregen in 2014. Deze schitterende duivin is bij Duivenrust 6 jaar op rij algemeen kampioen mogen worden.
2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022
Gielke heeft zijn naam gekregen van zijn peter, Giel Schuurmans. Omdat zijn vrouw verbleef in het WZC Sint Jan Berchman besloot Giel om een duifje te kopen van Duivenrust en dus samen met zijn vrouw meter en peter te worden.
In 2017 kwam Giel te overlijden en juist in dat jaar werd Gielke voor het eerst algemeen kampioen. Men dacht eerst dat het toeval was, maar jaar na jaar bleef Gielke maar winnen.
Wanneer een meter of peter komt te overlijden gaat de duif terug naar Duivenrust, maar omdat het contact met de familie zo hecht was hebben we de familie gevraagd of hun graag meter of peter zouden willen worden. De dochter van Giel heeft dit geaccepteerd en sindsdien staat de duif op haar naam.
Jaar na jaar blijft het de dochter van Giel verbazen dat haar duifje zo goed blijft vliegen. Sinds 2023 hebben we besloten om Gielke rust te gunnen en hebben we haar op het kweekhok gezet. Gepaard tegen een goede doffer, hebben we nu 4 prachtige jongen.
Hopelijk doen de jongen het nu net zo goed als moeder.
Duiven terug op het hok
Duivenrust heeft dit seizoen '20 buitengewoon veel meldingen van verdwaalde duiven gekregen. Hier mee willen we dan zeggen dat heel veel duiven gemeld zijn bij ons op duivenrust. Zowel via sms als telefoon, en dan kunnen we over een totaal spreken van zeker 20 keer.
Op één dag tijd hebben we 4 telefoons gehad van particulieren die een duif van ons hebben aangekregen. Deze mensen hebben dan speciaal kippenvoer of kanarievoer gekocht om deze duiven toch iets te kunnen geven zodat ze zouden aansterken en terug konden vliegen.
Zodra die duiven dan terug waren gekomen hebben we deze mensen ook terug meteen gebeld om hun te bedanken voor de goede zorgen.
Één keer kwam het zelfs voor dat een duif aan kwam bij een ander rusthuis. Deze duif liep gewoon spontaan binnen en kwam naar de mensen toe. Deze duif is toen door een werknemer mee na huis genomen. Waar dat deze ook aan zou sterken, maar niet met de gedachte dat deze duif zou terug komen. Maar na 10 dagen stond plots onze 958 ofwel druppeltje genoemd terug voor de deur bij duivenrust. Ook weer werd de persoon opgebeld, en bedankt ookal mistte ze de duif.
Maar nog een fijn weetje is dat we ook nog een duif gemeld gekregen hebben bij een man die vroeger zelf duiven had gehad. Onze duif was bij deze man aangekomen en meteen kregen wij een telefoon van de man. Hij zou de duif opvoeren zoals het hoorde en zou hem dan lossen op een goed uur met een gunstige weersomstandigheden. Wat ook zo lief was, was dat de man een papiertje aan het pootje zou vast maken zodat we zouden zien wanneer de duif terug is en dat de duif opviel. Op een dag zagen we een duif extra op het hok. We keken naar de ring nummer en inderdaad deze duif had een papiertje rond zijn poot zitten. Beiden kregen we kippenvel want het deed ons terug denken aan hoe de mensen vroeger in de oorlog berichten naar elkaar verstuurde.